@Stoltsverigefinne

@Stoltsverigefinne är ett projekt av Sverigefinska Ungdomsförbundet i samarbete med arvsfondsprojektet Ungas Röst – Nuorten Äänet. Projektet har även fått stöd av Institutet för Språk och Folkminnen samt Finland-Samfundet rf (Suomi-Seura ry). Projektet är en del av jubileumsåret Suomi Finland 100 år.

Allt började med idén om ett instagramkonto där unga sverigefinnar fick chansen att med egna ord och bilder beskriva sin vardag som en del av en nationell minoritet. Reglerna var enkla – att under en vecka bjuda på en inblick om sin vardag, sina rötter och sin identitet. De fick fritt välja vad de vill berätta om. Instagramkontot @stoltsverigefinne lanserades i början av 2016 och under ett års tid strömmade berättelserna in. Ett urval av dessa bilder och berättelser återfinns i boken #Stoltsverigefinne – #Ylpeäruotsinsuomalainen där nitton unga berättar om sin vardag. Projektet har även blivit en resande fotoutställning som innehåller ett portätt samt bildcollage från deltagarnas instagramveckor.

Följ vårt instagramkontot @stoltsverigefinne och ta del av unga sverigefinnars vardag här (klicka).


STOLTSVERIGEFINNEPROJEKTET UTGÅR IFRÅN TRE DELMOMENT OCH LÖPER UNDER 2016 SAMT UNDER FINLANDS JUBILEUMSÅR 2017:Under 2016-2017 får en ung sverigefinne i veckan uppdatera ungdomsförbundets instagramkonto @stoltsverigefinne. Deltagarna får uppdatera om vadsomhelst och reflektera över sin identitet och vardag. Hur är det att vara sverigefinne i dag? Hur är det att tillhöra Sveriges näst största språkliga och kulturella folkgrupp?

Vill du dela med dig av din vardag och om vad dina rötter betyder för dig? Hör gärna av dig till oss och ta kontakt med ungdomsförbundets vice ordförande Ella på ella.turta@ungfin.seUnder våren 2017 togs boken #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen fram baserad på nitton deltagares berättelser och bilder från instagramuppdateringarna under 2016. Detta för att fortsätta sprida unga sverigefinnars syn på sin identitet och uppdatera och utveckla sverigefinskheten. Boken lanserades i juni 2017 och kan beställas nedan. Hösten 2017 kommer det att arrangeras releasefester för boken i Stockholm, Göteborg och Luleå.

Boken kan beställas nedan och kostar 100 kronor. Blir ni medlemmar i ungdomsförbundet efter den 1.6.2017 eller värvar med en anhörig under 26 år får ni 15 kronor i rabatt. Den maximala rabatten för värvningar kan uppgå till 45 kronor (bokens pris: 55 kronor). Medlemskapet i ungdomsförbundet är gratis och det blir ni här. Vid beställning uppger ni i meddelanderutan vem eller vilka ni har värvat med i ungdomsförbundet för validering av rabatten.Med start sommaren 2017 har vi även en fotoutställning färdig som är redo att turnera i Finland och Sverige detta för att fortsätta sätta ungas perspektiv i fokus. Fotoutställningen innehåller nio porträttbilder, nio tavlor med bildkollage från deltagarnas instagramveckor och nio medföljande presentationstexter. Den resande fotoutställningen kan beställas av exempelvis kommuner, landsting, myndigheter, bibliotek och kulturhus, museum, organisationer och andra samfund.

För bokningsfrågor mailar ni info@ungfin.se. Ni gör bokningen här på hemsidan (på den här sidan längre ned). Fotoutställningen kan bokas i en eller två veckor, eller en längre tid vid överenskommelse. Det ingår i priset att en representant från Sverigefinska Ungdomsförbundet deltar på öppningsevenemanget.


Vill du boka utställningen?

Klicka HÄR


Vill du beställa boken?

Klicka HÄR